جنس Marrubium از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) در نقاط مختلف جهان (اروپا، آسیا و نواحی مدیترانه) حدود 30 گونه دارد. تعداد گونههای موجود از این جنس در ایران 9 گونه است. این گیاه در طب سنتی به عنوان ضدعفونی کننده، خلطآور، مدر، نیرو دهنده، تببر و مقوی قلب و معده مصرف دارد. در این تحقیق، بخشهای هوایی چهار گونه از جنس Marrubium (M. propinquum،M.astraconium ، M. parviflorum، M. cuneatum) از نواحی شمال و شمال غرب ایران جمعآوری و سپس به روش تقطیر با آب، اسانسگیری و توسط روشهای GC وGC/MS ، شناسایی و مقایسه گردید. در اسانس گونه M. parviflorum،44 ترکیب (42/92 درصد)، گونه M. propinquum، 44 ترکیب (27/93 درصد)، گونه M. cuneatum،40 ترکیب (05/90 درصد) و گونه M. astraconium، 41 ترکیب (61/96 درصد) شیمیایی شناسایی شد. نتایج این بررسیها نشان میدهد که ترکیبهای عمده اسانس در گونه M. parviflorum، شامل Bicyclogermagrene (64/14 درصد)، trans-Caryophyllene (54/13 درصد)، Germacrene D (43/10 درصد) و (+)-Spathulenol (12/9 درصد) است. در اسانس گونهM.propinquum، ترکیبهای Palmitic acide (42/14 درصد)، Germacrene D (99/10 درصد)، در اسانس گونه M. cuneatum، ترکیبهای n-Hexadecanol (57/13 درصد)، Bicyclogermagrene (82/10 درصد) و در اسانس M. astraconium، ترکیبهای trans-Caryophyllene (95/10 درصد) و trans-Chrysanthemal (29/9 درصد) به عنوان ترکیبات اصلی اسانسها به شمار میروند. مقایسه ترکیب درصد اجزای تشکیل دهنده اسانس چهار گونه Marrubium نشان دهنده تشابه ترکیبات کمی در هر چهار گونه میباشد ولی میزان آنها کاملاً با هم متفاوت است